Çocuklarda Boyunda Şişkinlik

Çocuklarda Boyunda Şişkinlik

Çocuklarda Boyunda Şişkinlik

 

Çocuklarda baş-boyun bölgesindeki şişlik nedeni oluşturan kitlelerin yapısı ve tedavisi de diğer kulak burun boğaz hastalıklarında olduğu gibi erişkinlerden farklılık gösterir. Çocuklarda boyundaki şişlik nedeni kitleler erişkinlere göre çok daha sık gözlenir, ancak erişkinlerden farklı olarak genellikle benign, selim hastalıklara bağlı gelişirler. Kanser, sarkom gibi malign, habis hastalıklar çok daha nadir görülür.

Çocuklardaki boyun şişliklerinin en sık rastlanan nedeni boyundaki lenf bezelerinin değişik nedenlere bağlı benign, selim büyümeleridir ve her yaşta gözlenir. Tiroglossal duktus kisti gibi konjenital, doğumsal kitlelerin de ileri yaşlarda büyümesi sıklıkla rastlanılan nedenlerdendir. Görülen tümörlerin çoğunluğu da damarsal kökenli olanlar gibi iyi huyludur. Ancak daha nadir olmakla birlikte kötü huylu kitlelere de rastlanılabilinir. Bu nedenle çocuklarda boyunda küçülmeyen, gittikçe büyüyen her hangi bir şişlik varlığında bir doktora başvurulması gerekir.

Bir iltihaplı hastalığı takiben kısa sürede büyüyerek apseleşen, ağrı, ateş, hassasiyet ile büyümeye devam eden derin boyun apsesi oluşturan kitlelerin de kötü huylu olmasa bile hızla ilerleyerek solunum yolu tıkanıklığı gibi ölümcül komplikasyonlara neden olabileceği akılda tutulmalı ve bu gibi bir durumda acil olarak bir doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda Baş Dönmesi ve Denge Sorunları

Çocuklarda denge sorunları erişkinlerden çok farklı bir sağlık sorunu oluşturur. Yaşın artması ile erişkinlerde artan sıklıkla görülen denge sorunları çocuklarda çok daha nadir görülür. Ancak Meniere Hastalığı gibi iç kulağı tutarak dengesizlik ve baş dönmesi ataklarına (vertigo) neden olan hastalıklar çocukluk yaşlarında da görülebilinir. Gene, baş dönmesine dengesizlik nedeni olan migren, kansızlık gibi hastalıklarda çocuklarda görülebilinir.

Çocuklardaki baş dönmesi ve dengesizliğin tanınmasındaki önemli bir sorun, özellikle küçük çocukların bu şikâyetlerini ifade edememeleridir. Bu nedenle korku ve ağlama ile büyüklerinin bacaklarına sarılma atakları geçiren, sürekli etrafa çarparak, düşen, sakar damgası yemiş çocuklarda baş dönmesi, dengesizlik nedeni bir hastalık olabileceği hatıra getirilmelidir.

Çocuklarda en sık gözüken hastalıklardan orta kulakta sıvı toplanması olan çocuklarda da baş dönmesi/dengesizlik, sakarlık olabileceği bilinmeli ve bu durumda gerekirse erken dönemde ventilasyon tüpü takılarak daha öncelikli tedavi gerektiği de hatırda tutulmalıdır.