Orta kulak iltihabı çocuklarda en sık görülen (bakteriyel) mikrobik iltihabi ( infeksyon) hastalığıdır. Bu nedenle bazen gerekli ama çoğunlukla gereksiz kullanılan antibiyotikler başta, ilaçlar ile en sık tedavi gerektiren ve edilen hastalıktır. Tıp literatüründe ‘Otitis media’ olarak tanımlanan bu problem, genellikle burun boşluğundan başlayan üst solunum yolları infeksiyonunun, nezlenin orta kulağa ulaşması ve bunun üzerine bir mikrobik hastalığın binmesi sonucunda gelişmektedir.
Pek çok kişi bahar ve kış aylarında, soğuk havalarda söz konusu probleme maruz kalmaktadır. Peki orta kulak iltihabının tedavisi nedir?
Orta kulak iltihabı; orta kulak boşluğunun iltihabi hastalıklarına verilen isimdir. Enfeksiyon östaki borusu aracılığı ile orta kulak bölgesine ulaşmaktadır. Bu durum en çok çocuklarda görülmekte, bunun yapısal, genetik ve çevresel pek çok nedeni bulunabilmektedir.
Bu probleme doğrudan ve dolaylı yoldan neden olan faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;
Yaşam kalitesini düşüren ve özelliklerde çocuklarda sekel ve komplikasyonlara neden olan pek çok şikayete neden olabilmektedir. Orta kulak iltihabının açığa çıkardığı şikayetler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
Hastalığın tanı konulurken fizik muayene esastır, bazen çeşitli testlerden de faydalanılmaktadır. Muayenede kulak zarının kızarık ve bombeleşmiş olduğu ve hareketliliğinin azaldığı gözlemlenmektedir.
Orta kulak iltihabı; sıklığına ve neden olduğu şikayetlere göre sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma ise şu şekildedir;
Üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olan hastalık; genellikle okul öncesi ve erken okul döneminde yaşanmaktadır. Bağışıklık sistemi düşük, anne sütü ile beslenmeyen ve yatarak biberonla beslenen çocuklarda daha sık açığa çıkan orta kulak iltihabında tedavi öncelikle şikayete yönelik (semptomatik) ilaçlar ile uygulanmakta, neden olan faktörlerin kontrolü sağlanmaya çalışılmaktadır. Orta kulakta biriken sıvının ve iltihabın boşalmasını sağlayarak şikayetlerin önüne geçilmektedir. Kronik orta kulak iltihabının, işitme kaybına neden olan sıvının ya da sık akut atakların olduğu; hastalığın anatomik bir problem nedeni ile açığa çıktığı durumlarında ameliyat ile kontrol ve/veya tedavi edilebilmektedir.
Bebeklerde bu hastalık; bağışıklık sisteminin zayıflamasına, fiziksel ve işitsel, kognitif sağlıklı gelişime engel olabilmektedir. Bu nedenle huzursuzluk, ateş, kulakta ağrı, kızarıklık, iştah kaybı ve kusma gibi şikayetlerin yaşanması durumunda mutlaka hekime başvurulması gerekmektedir. Aksi halde komplikasyonlar gelişebilmekte, kulak zarı delinebilmekte, orta kulakta uzun süre sıvı birikebilmekte ve orta kulak iltihabı problemi kronik bir problem olabilmektedir.
Bebeklerde orta kulak iltihabı problemine karşı alınacak önlemlerin başında viral infeksyonlardan korunma ve beslenme gelmektedir. Dengeli ve sağlıklı beslenme, yeteri kadar anne sütü alınması, uygun, dik beslenme pozisyonu ve sigara dumanına maruz kalınmaması önemlidir. Nezle ve diğer viral infeksyonlardan korunmak için el yıkama, hasta insanların olabileceği, kapalı, havasız yerlerden uzak durmak çok önemlidir.
Bebeklerde orta kulak iltihabı tedavisinde çeşitli ilaç ve gerekirse antibiyotikler ile enfeksiyonun tedavisi sağlanmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir